HET EERSTE BEGIN NAAR GEZOND ETEN EN EEN ENERGIEK LICHAAM EN GEEST.

Heb jij moeite om gezond te eten? Heb jij de kracht niet om 1 keer per week naar de sportschool te gaan? Je bent helaas niet de enige. Veel mensen weten niet meer wat het is. ‘gezond’ eten en sporten is voor mensen die volop tijd hebben en dat hebben we niet meer. Maar iets heeft jou bewogen om vandaag op zoek te gaan naar informatie. Iets heeft jou er toe gebracht om toch maar een verandering in je leven aan te brengen.

Ben je het zat om jezelf omlaag te halen vanwege je overgewicht?
Heeft de dokter zijn zorgen uitgesproken en je geadviseerd om op een dieet te gaan?
Heb je net een kind gekregen en wil je voor hem of haar een gezonde ouder zijn?
Of je zag jezelf in de spiegel en je realiseerde je dat het zo niet langer kon?

Wat ook de reden is, GEFELICITEERD!

Gaby is er voor jou en samen met al die anderen die ook snakken naar een gezonder en energieker leven gaan we OPNIEUW BEGINNEN. En nee, het wordt geen lange strijd waarin niets mag en kan. We gaan op zoek naar wat goed voor je is, zowel met eten en drinken als met bewegen, en we gaan op zoek naar een manier van leven die haalbaar is voor jou. Wát zorgt ervoor dat jij slank en energiek bent en toch niet het idee hebt dat je een leven lang ‘aan de lijn’ bent.

En het is soms ook moeilijk om te bepalen wat goed voor je is en wat niet:

Moet ik de voedselpiramide volgen?
Is het de bedoeling dat ik calorieën ga tellen?
Moet ik al mijn eten vervangen door volkoren producten?
Is de enige optie het volgen van een dieet?
Kan ik nog wel snoepen of een kroket eten?

JA én NEE. Maar hier kun je nu voortaan Gaby voor raadplegen. Gaby verteld alles over de voedselpiramide, snoepen, snekken, afvallen en bewegen.

Wil ook jij beginnen met afvallen, energieker zijn, je lekker in je vel voelen en een gezondere levensstijl opbouwen? volg dan ook:

IK EET! IK BEWEEG! IK VAL AF!
Een gezond en energiek leven leiden gaat met regels. De regels zijn:

Eet vooral vers voedsel!
Eet minder dan je tot nu toe deed!
Stop met het drinken van frisdrank!
En beweeg iedere dag een half uur!

En ja, hoewel dit heel simpel én logisch klinkt is het soms erg vervelend om deze regels te volgen.

Je hebt geen zin om na het werk nog te moeten koken!
Je hebt geen idee wat je nu wel of niet moet eten!
Zoveel frisdrank drink je toch niet!
Ik beweeg toch genoeg én ik wil ook niet naar de sportschool!

En het is ook niet makkelijk, anders was je nu dit blog niet aan het lezen. Maar ja, iedereen heeft weleens een dagje dat het niet goed gaat en dan is die buil met friet weer even heerlijk of dat derde wijntje doet er dan ook niet meer toe. Bovendien past dit dieet toch eigenlijk niet zo goed bij jou.

Met andere woorden. Je wilt wel, maar het ‘dagelijkse leven’ weerhoudt jou ervan om slank te zijn en energiek.

En wat gaan we dan doen! Juist, we gaan op een crashdieet, we vallen 5 kilo af en hebben 1 of 2 weken honger (en dan zijn we ook niet de vrolijkste) en 2 maanden later zitten de 5 kilo’s er gewoon weer aan. Dus wat wordt er gedacht… “het heeft toch allemaal geen zin”

En je hebt ook gelijk. HET HEEFT GEEN ZIN. Het heeft geen zin om weken of maanden een (crash)dieet te volgen om daarna weer het oude patroon op te pakken. En elke keer dat je dit wéér doet wordt je chagrijniger en lijkt het wel alsof je daarna dikker bent geworden dan vóór het (crash)dieet.

Ik ga je dan ook iets vertellen wat voor jou een keerpunt zal zijn in dit gevecht tegen de kilo’s.

HET GAAT NIET OM HET GEWICHT! HET GAAT NIET OM WAT JE EET!
HET GAAT OM HET GEVOEL DAT JE HEBT!

En als jij jezelf door de jaren heen hebt wijsgemaakt dat chips eten en op de bank liggen nu eenmaal iets is wat jij nodig hebt of zelfs verdient dan is dít waar je tegen moet vechten. Niet het eten, niet de kilo’s, maar het gevoel dat je hebt bij die zak chips liggend op de bank met een rood wijntje… dát moet je vervangen. Het gevoel van ‘beloning’, want dat is het moet je krijgen als er weer 1 kilo af is, of als je de trap op kunt lopen zonder te hijgen. Als je vrienden zeggen, wat zie je er stralend uit of als de dokter zegt dat je hoge bloeddruk is verdwenen.

Je hoeft toch niet te horen “stop met eten van rotzooi en kom eens van die bank af”. Je weet zelf ook wel dat je dat moet doen, tóch? Ja, natuurlijk wel, maar we zijn het gaan zien als een welverdiende beloning, niet in de laatste plaats aangepraat door advertenties en tv-reclame.
Wil jij echt af van die ongezonde maaltijden en wil jij weer stralen en midden in het leven staan?

VOLG DAN HET PROGRAMMA
IK EET. IK BEWEEG. IK VAL AF.

De eerste paar weken zul je net als bij alle veranderingen even moet wennen en opletten. Maar geef jezelf een kans en blijf het programma volgen. Je zult zien dat het steeds beter gaat, dat het steeds leuker wordt en dat het gevoel van ‘verdienen en belonen’ overgaat van bankhangen naar blij zijn met jezelf. Blij zijn met een gezond, energiek en slank lichaam.

Je zult gaan ontdekken, dat het ontbreken van energie, het kortademig zijn niets te maken hebben met leeftijd of jouw lichaamsbouw. Je kunt slank en energiek zijn op je 5e, 50ste en je 95ste. Kijk om je heen en je ziet er genoeg van die leeftijd om te weten dat het zo is.

Wie wil er nu niet energiek en gezond zijn? Wij allemaal toch? Maar door al dat voedsel om ons heen weten we soms niet meer wat nu gezond is en wat niet. Fastfood is makkelijk en lekker, maar is het nu echt zo ongezond als men beweert? We gaan alles ontdekken.

Wat belangrijk is dat we gevarieerd eten. Ieder dag sla eten is niet goed, en ook niet 3 x kant en klaar maaltijden niet. Elke dag spinazie eten is niet goed en alleen maar water drinken levert te weinig voedingsstoffen op.

Dus gevarieerd eten! In groente en fruit zijn erg veel kleuren te vinden. De regel is om iedere dag een paar kleuren op je bord te vinden. En zeg nu zelf ziet dat er nu niet smakelijk uit?

Afvallen duurt lang, je hebt de hele tijd honger en de avond duurt zo lang. Geen snacks, geen alcohol, bijten op een stengel bleekselderij. Of het is iedere dag hard sporten en wie heeft daar nu tijd voor?

Maar dat hoeft helemaal niet. Je hoeft geen honger te hebben en sporten of bewegen kan ook leuk zijn. Maar de meeste mensen gaan van 0 naar 100. Van op de bank hangen en zakken chips wegspoelen met wijn of bier na crashdieten en high intensive trainingen. Om na een paar maanden weer in het oude patroon te vallen. Niemand houdt toch een leven lang crashdieten en high intensive trainen vol.

Je moet voor jezelf eerst eens een paar beslissingen maken.

Waarom wil ik afvallen?
Voor wie wil ik afvallen?
Wat is mijn streef gewicht?
Wat is voor mij goed om vol te houden?

En als je deze vragen hebt beantwoord moet je de volgende vragen beantwoorden

Wil ik iedere dag vers koken?
Wil ik iedere dag van huis om te sporten?
Krijg ik steun van mijn omgeving?
Is het betaalbaar?

En de allerbelangrijkste vraag, die nooit gesteld wordt, “Wat ben ik bereid op te geven voor een slank en energiek lichaam?”

Kan ik zonder fastfood?
Kan ik zonder snacks?
Kan ik zonder alcohol?
Kan ik mijn hele leven iedere week 2 x sporten?

De belangrijkste vraag is dus niet, wat moet ik er voor doen? Maar… wat ben ik bereid om op te geven?
Mij lijkt het logisch dat als je 100 kilo weegt en je de hele dag door snoept, dat je in ieder geval het snoepen op moet geven totdat je op je streeft gewicht zit. En dat geldt ook voor mensen die liever hartig snoepen of alcohol drinken.

En tot je op je streef gewicht zit heb je voldoende tijd om na te denken hoe jij op een verantwoorde manier snoep terug in jou leven kunt brengen. Een man of vrouw op streefgewicht kan gewoon snoepen. Maar ga niet terug naar die gewoonte waarbij je iedere dag 2 chocoladerepen wegwerkt of liters frisdrank drinkt of dat ’s avonds nog even de frituur pan aan gaat.

Dus … wat wil je er voor laten?

Wat je in je hoofd moet prenten is dat voor ieder offer dat je brengt er een beloning voor terugkrijgt. Stel dat je 10 kilo kwijt bent, en je voelt je heerlijk in je lichaam, wat zou dan de beloning kunnen zijn? Denk eens aan:
Je komt weer onder de mensen
Je ziet er veel beter uit
Je kunt weer veel meer dan eerst
Je bent gezond
Je hebt weer zelfvertrouwen

Op de bank hangen met chips is net zo’n gemaakte keuze als slank zijn. Je hebt er ooit voor gekozen om snacks te gaan eten. Wil je weer slank en energiek zijn, dan moet je opnieuw een keuze maken. Gaby kan je helpen, maar de keuze is aan jou. Dus waar wacht je nog op, kom van die bank af en beslis vandaag nog om weer volop van het leven te gaan genieten.

Wordt er weer bewust van wat je eet!
Wordt er weer bewust van of en hoe je beweegt!

 

Wat wordt het? Ga je verder zoals nu of doe je mee met Gaby’s programma?

suus logo appel sketch ikhelpjouNL